Mijn Blog

Mijn blog

Mijn naam is Kato Beckers, ik ben een leerling uit 6 Communicatie & Media. Aan mijn laatste jaar is een stage verbonden. Mijn stage gaat gedurende 2 weken door aan de UHasselt aan de Faculteit Architectuur en kunst. In de komende 2 weken zal ik mijn belevenis op de faculteit met jullie delen en enkele interviews met docenten en studenten posten. Hieronder vind je al mijn blogposts terug.

Een les Cultuurwetenschappen door Vlad Ionescu

Vrijdag 16 maart heb ik een les Cultuurwetenschappen mogen bijwonen, de les werd gegeven door Vlad Ionescu aan de eerste bachelor Architectuur en Interieurarchitectuur. Vlad Ionescu is een doctor-assistent aan de UHasselt, hij is momenteel bezig met een onderzoek over het conceptuele en artistieke implicaties van het adaptieve hergebruik van de gebouwde omgeving.

In november van 2017 heeft hij een prijs gewonnen, namelijk 'Laureaat van de Klasse van de Kunsten'. Hij heeft al twee boeken geschreven Applied Arts, Implied Art: Craftsmanship and Technology in the Age of Art Industry en Pneumatology. An Inquiry into the Representation of the Wind, Air and Breath. In zijn eerste boek heeft hij het over het humane aspect in de hedendaagse toepaste kunsten. Zijn tweede boek is dan meer een bijdrage aan een onderzoeksproject rond het onderwerp lucht.

De les cultuurwetenschappen is een heel theoretische les, in de les wordt de kunstgeschiedenis besproken, ze leren kunstwerken analyseren en interpreteren. De les zorgt dus voor het theoretische deel van de opleiding wat zorgt voor het onderscheid tussen de Universitaire opleiding en de Hogeschool opleiding. 

Een les Beelding door Katrien Raedts

Vorige week heb ik een les Beelding van de opleiding Architectuur bijgewoond. Deze week mocht ik dan een les Beelding van de opleiding Interieurarchitectuur bijwonen. De les werd gegeven door Katrien Raedts. Katrien Raedts is een docent aan de UHasselt maar ze werkt ook als zelfstandige, ze heeft namelijk een Architectenbureau samen met Tom Scheurs. 

Momenteel waren de studenten bezig met het ontwerpen van een ruimte in paviljoen van Barcelona. De studenten moesten dus een woning ontwerpen voor een kok, de keuken in deze woning moest dus helemaal tot in detail uitgewerkt worden.

Elk detail is moeten ze dan op een correcte manier weergeven op de beeldende -en detail tekeningen. Ze moeten alles tot in de puntjes uitwerken van het materiaal tot de afmetingen en diktes. Oog voor detail is dus een must.

Vier weken lang krijgen ze de tijd om elke les hun project te tonen aan een andere docent. Elke docent geeft dan advies aan de studenten. Na de paasvakantie moeten ze hun project dan voorstellen voor de jury.

Foto: de schets werd gemaakt door Chloë Jaspers 

Een interview met de Decaan Rob Cuyvers

Rob Cuyvers is Decaan aan de Faculteit Architectuur en kunst aan de UHasselt. Zijn werk ziet hij niet als een opgave maar als een hobby. Zijn werk maakt dus deel uit van zijn leven.

In zijn vrije tijd is reizen één van zijn favoriete bezigheden. Zijn reis door Amerika was zijn favoriete reis, de natuur die hij toen heeft gezien zal hij nooit vergeten. Arizona was één van de meest indrukwekkende plekken die hij bezocht heeft tijdens zijn reis door Amerika. 


Toen de faculteit tot stand kwam, schreef Rob Cuyvers samen met een aantal teamleden een ambitienotitie, om deze als leidraad te gebruiken.

"We hebben ons op een berg in Griekenland gezet, daar hebben we een aanzet gegeven naar de ambitie van de faculteit"

Één punt dat in de ambitienotitie stond was Internationalisering. Deze ambitie is volop in ontwikkeling. Vijf jaar geleden waren er geen buitenlandse studenten, nu zijn er studenten van de hele wereld.

Hij vindt het ook heel belangrijk om soms afstand te nemen en op een afstand te kijken naar de faculteit. Om zo de problemen beter te kunnen aanpakken. Door afstand te nemen van de Faculteit komt hij ook tot rust.

Als je iets meer informatie wilt over de Decaan, kan je altijd gaan kijken op de volgende link: Klik hier 

Een interview met Carla Swerts

Vandaag heb ik de kans gekregen om Carla Swerts te interviewen. Carla Swerts is een illustrator van opleiding, momenteel geeft ze les aan de UHasselt. Onlangs heeft ze een boek geschreven, genaamd Woestijngetijden. Met het boek heeft ze een Vlaamse Cultuurprijs gewonnen, meer informatie over de BILL-award vind je op de volgende link: Klik hier

Het boek is een reisverslag over haar reizen naar het Midden-Oosten. Haar eerste reis was naar Egypte, ze beschrijf Egypte als mythisch en heel historisch. Ze beschrijft haar beeld van Egypte als dat van de beroemde films van Indiana Jones. Maar Egypte heeft ook een hele ander kant, het land heeft te maken met een problematiek van armoede. Egypte is ook gekend als één van de vuilste landen ter wereld. Egypte is dus een heel historisch land maar het heeft ook zijn problematiek. 

"Dit maakt het contrast heel erg groot, maar het maakt de ervaring rijker"

Naast Egypte heeft ze ook gereisd naar Istanboel. Hier heeft ze dan één jaar gewoond. Het is als een tweede huis geworden voor Carla Swerts. Istanboel omschrijft ze als twee werelden die samenkomen.  Istanboel gaf haar een gevoel van vrijheid omdat zij nu de vreemdeling was. In Istanboel had ze geen verantwoordelijkheden.  Maar Istanboel is een stad van 16 miljoen mensen, het is dus ook heel intens om er te wonen.

Wat de toekomst betreft wilt Carla Swerts heel graag verder doen zoals ze bezig is. Ze hoopt dat ze de kans krijgt om nog vele reizen te maken en culturen te ontdekken. 

Een les Beelding 

Ik heb vandaag een les Beelding aan de studenten uit de eerste bachelor Architectuur, gegeven door Jo Broekx mogen volgen. De leerlingen waren bezig met een individueel project, met als onderwerp het natuurgebied de Maten in Diepenbeek. Ze kozen allemaal een eigen locatie in de Maten om hun vakantiehuis en sauna/rustplek te ontwerpen. Ze krijgen 4 weken tijd om dit project tot een goed einde te brengen.

Eerst maken ze allemaal een schets en maquette van hun ontwerp, aan de hand van de schets en maquette stellen ze hun project voor. Elke les kunnen ze de vooruitgang van hun project tonen aan de docent. De docent geeft dan advies aan de studenten, maar het is aan de studenten zelf om hun probleem op te lossen. De docent helpt hun dus om het project tot in de puntjes uit te werken.

Hieronder zie je enkele foto's van de gemaakte maquettes (de witte maquette met grijze achtergrond is van Jolien Korps, de zwarte maquette op de bruine achtergrond is van Bo Martens)

Door de ogen van een interieurarchitect 

Niels Henckens is een 21-jarige student Interieurarchitectuur uit Bilzen. Hij zit momenteel in zijn 3de bachelor maar heeft al grootse plannen voor een master in de interieurarchitectuur. Zijn hobby is waterpolo en hij luistert graag naar rap, techno en soms ook commerciële muziek.

Vanaf het 3de middelbaar wist Niels al wat hij wilde gaan studeren. Zijn eerste keuze lag bij Architectuur maar vanwege de wiskunde heeft hij gekozen voor de studie Interieurarchitect. Hij omschrijft de richting als creatief en innovatief.

"Je hebt altijd nieuwe ideeën, maar je moet ook rekening houden met de technologie en de tijd waarin je leeft." 

Niels is zelf heel perfectionistisch, hier haalt hij dan ook het meeste van zijn motivatie uit. Zijn motivatie haalt hij ook uit zijn eindresultaat.

Later wil Niels graag in een huis in een klein dorpje gaan wonen. Liefst in een oud huis, zodat hij dit zelf kan renoveren en zijn eigen ding doen. Hij heeft ook ambitie om later in het buitenland te gaan werken en wonen.

Een hoorcollege met emeritus Peter Bongaerts  

Op 14 maart gaf Peter Bongaerts een hoorcollege aan de UHasselt voor de studenten 2de bachelor architectuur. Peter Bongaerts was een hoogleraar aan de PHL, wat nu de huidige UHasselt is.

Pleinen waren het besproken item van het hoorcollege. Hij bespreekt enkele beroemde pleinen, zoals de Cloud Gate in Chicago en nog vele andere.

Hij haalt ook pleinen aan die niet zo succesvol zijn, zoals de binnenpleinen met speeltuintjes in Hasselt. De binnenpleinen in Hasselt worden namelijk niet als veilig ervaren door de burgers, doordat ze vooral in de buitenwijken liggen. Het gevolg hiervan is dat ze niet gebruikt worden. Kinderen spelen in hun eigen tuinen in plaats van op de pleinen. De pleinen zijn dus niet geslaagd omdat ze niet gebruikt worden, de pleinen lopen een functie mis. 

Een ander plein dat zijn functie misloopt is het plein Theodor-Heuss in Berlijn. Het plein ziet er namelijk uit als een groot rondpunt, en is met moeite te bereiken. Wil je het plein bereiken dan moet je een weg van 4 rijvakken oversteken, best gevaarlijk dus.

Foto: picture-alliance / dpa

Hij heeft ook uitbundig verteld over de nieuwe trends en ontwikkelingen. Pleinen worden steeds vaker geprivatiseerd, pleinen worden ook steeds meer met een koepel gemaakt. 

Door de ogen van een student Architectuur

Caro Geerts is een 18-jarige student aan de UHasselt. Ze zit momenteel in haar 1ste bachelor Architectuur. Al van kinds af aan had ze de droom om ooit architect te worden, nu is ze die droom aan het verwezenlijken. Haar vrije tijd vult ze in met zwemmen, een hobby die ze al enkele jaren uitoefent. Ze zingt altijd luidkeels mee met de radio en houdt van popmuziek. Kleding is een belangrijk aspect in haar leven zodat ze zich goed in haar vel voelt.

Haar favoriete architect is Mies van der Rohe. De architect heeft vooral een indruk nagelaten op Caro omdat na al de jaren na zijn dood, is hij nog altijd relevant in de architectuur. De architect heeft ook één van Caro's favoriete gebouwen ontworpen, namelijk het Barcelona-paviljoen. 

Foto: Jonathan Glancey, BBC

"Als je naar het gebouw kijkt, verwacht je niet dat het in 1929 gebouwd is. Het lijkt een modern gebouw"

De richting Architectuur omschrijft ze als creatief, praktisch maar ook theoretisch. Ook sociaal is een woord dat ze gebruikt om de richting te omschrijven. Er is namelijk veel interactie met de docenten en de medestudenten. "Het leuke aan de richting is dat je je creativiteit kwijt kan, je kan alles kwijt in je ontwerp" vertelt Caro.

Later wil Caro simplistische gebouwen ontwerpen, kunst is voor haar een achterliggend aspect in de architectuur. De bouwstijl die haar aanspreekt is strak, simpel en recht. Zelf wil Caro later in een simpel huis wonen in de stad of in een klein dorpje.  

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin